Thursday, May 3, 2012

PENDIDIKAN PERCUMA DI UNISEL 2012 ?

Merujuk kepada berita Pakatan’s free education mOve stymied by BN oleh Tarani Palani pada Mei  2, 2012 saya berasa itu bukan statement yang profesional kerana kerajaan negeri mempunyai kuasa Mutlak dan  Pengerusi Jawatan Kuasa Tetap Pendidikan Negeri Selangor mempunyai kuasa rundingan untuk mencari jalan penyelesaian dalam Isu tersebut. Jika semua pihak menunding jari kepada orang lain siapa lagi yang akan mengambil inisiatif dan langkah kerja untuk merialisasikan pendidikan percuma dinegeri selangor LIHAT DISINI.

. Apakah itu seolah-olah mencurahkan air dalam daun keladi ? Setiap kali pihak tertentu menyeru untuk mansuhkan PTPTN saya berfikir juga apakah relevenya pada hal  rumah sendiri kucar-kacir dan complain pasal keluarga orang lain pulak.

1.apakah tindakan atau langkah yang diambil oleh kerajaan negeri selangor mengisthiyarkan   pendidikan percuma di negeri selangor sebelum menyeru mansuhkan PTPTN ?          (Kerajaan Pakatan)

2. Jika perlembagaan @ Akta boleh ubah suai ikut kehendak Pentadbir..apakah ini perkara kecil tidak boleh mencari jalan penyelesaian demi masa depan anak bangsa sendiri oleh Pengerusi Jawatan Kuasa Tetap Pendidikan Negeri Selangor ? JOM TUKAR!

3. Kerajaan Negeri Selangor Sanggup mempertaruhkan duit rakyat  untuk Isu Air apa salahnya sebahagian daripada duit itu disalurkan kepada Pendidikan Percuma Dinegeri tersebut supaya masa depan anak muda akan mendapat cahaya Ilmu.?

4. Apakah isi buku jinga mengenai Krisis pendidikan semata-mata untuk mengkaburkan mata  masyarakat?

5. Kerajaan negeri perlu mengeluarkan senarai hitam putih pelajar yang mendapat biasiswa kerajaan negeri dan juga pinjaman pendidikan negeri? Apakah Jawatan Kuasa Tetap Pendidikan Negeri Selangor akan menjawab permintaan saya?

6. Apakah kerajaan negeri pendidikan menjadi Pasar yang menjual pendidikan kepada masyarakat?

7. Di bawah ini adalah ulasan mengenai PTPTN seperti yang tercatat dalam buku jingga..
* Menyelesaikan krisis pembiyaan pendidikan tinggi (yang dijangka akan menyebabkan defisit PTPTN melambung ke paras RM46 bilion dalam masa sedekad) dengan mengurangkan beban peminjamdengan cara memperkenalkan polisi pinjaman tanpa faedah dan membenarkan pembayaran semula enam bulan setelah peminjam mendapat pekerjaan tetap.

Dapat kita lihat bahawa, dalam buku jingga sekalipun Pakatan Rakyat tidak pernah bermimpi untuk memansuhkan PTPTN.

APAKAH INI SEMUA AGENDA POLITIK SEMATA-MATA?
Jangan politikkan serta memasarkan pendidikan.. saya mencabar apakah Dato’ MB Selangor akan mengumumkan Pendidikan Percuma Dinegeri Selangor sebelum parlimen dibubarkan?

Saya berharap Segala Permintaan dan juga Permohonan Saya akan dijawab...

Daripada Mahasiswa anak watan selangor yang inginkan Pendidikan Percuma di Negeri Selangor.

NESAN03.BLOGSPOT.COM

No comments:

Post a Comment

NEGARAKU MALAYSIA!!

Untuk Negaraku TELAH BANYAK KITA KECAPI BERSAMA  BERKONGSI SUKA DAN DUKA  KEPELBAGAIAN BUKAN PEMISAH, MALAH MENGUATKAN JALIN...